Международната агенция за атомна енергия  заяви, це настоява за достъп

...
Международната агенция за атомна енергия  заяви, це настоява за достъп
Коментари Харесай

Международната агенция за атомна енергия поиска достъп до АЕЦ „Запорожие“

Международната организация за атомна енергия  съобщи, це упорства за достъп до покривите на АЕЦ „ Запорожие “, след известия на украински представители, че руснаците са заложили експлозиви там, съобщи Асошиейтед прес.

Запорожката АЕЦ бе окупирана от Русия през март 2022 година, в първите седмици на войната в Украйна, което незабавно породи заплаха от нуклеарна повреда. Достъпът, даден на представителите на МААЕ, бе стеснен, като съветската страна се базира на ограничения за сигурност.

Завършвайки четиридневното си посещаване в Япония, генералният шеф на МААЕ – Рафаел Гроси, съобщи в Токио, че неговата организация напредва по въпроса с достъпа до АЕЦ „ Запорожие “, само че са налице „ някои ограничавания “.

„ Водим нещо като диалог и аз упорствам да получа колкото се може по-голям достъп “, сподели Роси в изявление за АП в Токио, като добави, че има „ нищожно усъвършенстване “ на връзката.

„ Оптимист съм, че ще успеем да се качим горе и да забележим какво става “, съобщи Гроси по адрес на покривите на Запорожката АЕЦ.

МААЕ неколкократно предизвести за опцията от нуклеарна злополука като тази в Чернобил в Северна Украйна, където през 1986 година избухва гърмеж в нуклеарен реактор.

Като се базира на последните отчети на разузнаването, президентът на Украйна Володимир Зеленски твърди, че във вторник вечерта съветските бойци са заложили „ предмети сходни на експлозиви “ на покривите на няколко енергийни блока, с цел да „ симулират “ нахлуване в границите на интервенция под подправен байрак.

МААЕ има свои чиновници в окупираната от съветската войска АЕЦ „ Запорожие “, където личният състав към момента е формиран от украинци, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гроси заяви за АП, че напоследък МААЕ е получила достъп до още браншове като охладителната система и зоната за предпазване на гориво. Украински представители бяха декларирали, че зоните са минирани от руснаците, само че МААЕ съумя да „ удостовери, че те не са, което е значимо “, показва още АП.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР